Poroke nekoč in danes (običaji, šege)


Pripravljalno mesto med običaji zavzemajo tudi šege, ki so se razvile ob porokah.
Ženitev se je pričela z vasovanjem, oziroma snubljenjem.
Popolnoma je izginil stari običaj, trgovanje živine. Zelo redko se je ohranila predzakonska priprava - spraševanje pri  g. župniku in okolici dva tedna pred poroko (pri nedeljski maši z namenom, da ljudje povedo zadržke ali vzroke proti poroki). Takrat so nekaj dni pred poroko vozili nevestino balo na ženinov dom (obuja se le ob občasnih  prireditvah na vasi, da prikažejo kako je to včasih potekalo).
Danes se je ohranila dekliščina, kjer nevesta povabi svoje  prijateljice.
Dekliščina:

Fantovščina, kjer ženin počasti svoje prijatelje za časa fantovskega stanu.
Fantovščina:

Ponekod se je ohranil še »likof«, kjer mora ženin nevesto odkupiti od vaških fantov.
Ta obred je običajno par dni pred poroko na nevestinem domu.
Pred odhodom k poroki se nevesta poslovi- slovo od staršev (pri vernih družinah  jih prosi odpuščanja, za vse grehe, ki jih je naredila). Enako stori ženin, če zapusti dom.
Za blagoslov mora oče prekrižati nevesto.
Ženina ponekod pričakajo domači, da opravi nekaj nalog, saj s tem pokaže kako iznajdljiv in dober mož bo nevesti (sekanje drv, žaganje drv, zabijanje žebljev v les, klepanje kose ali srpa…) ti običaji so še ponekod prisotni, vendar so redki le na podeželju.
Delanje nalog za ženina:



Na dan poroke je ponekod navada, da mora ženin nevesto najprej poiskati, ker se mu skrije, domači pa mu ponudijo nekaj drugih “nevest”, ki so običajno grde, stare itd.
Ženin in nevesta se nato odpeljeta od doma. Na določenem mestu v nevestini vasi postavijo vaški fantje šrango - oviro. Na njej se ob branju ženitovanjskega pisma, napisano je v lepih verzih na pergamenti papir, pogajajo o višini odškodnine za nevesto oz. za njeno čuvanje v mladosti. Višina je običajno odvisna od premoženjskega stanja, običajno pa se danes vsaj okvirno predhodno dogovorijo. Poleg tega imajo fantje pripravljeno mizico na kateri so kozarčki in vrči z vinom, ko se vse dogovorijo, dobijo kozarček za lepo popotnico, saj se vsak povabljeni  ustavi in nekaj spije.
Če se o ceni niso morali dogovoriti, ali celo pobegnejo in ne ustavijo pri oviri, so se fantje maščevali in so stresli kup gnoja pred nevestino hišo, ta običaj je popolnoma izginil.
Šranga:

Po šrangi pride na vrsto najprej civilna poroka v mestni hiši, po njej pa še cerkvena poroka v cerkvi, ki je v vasi nevestinega doma. Danes je lahko kot civilni in cerkveni obred lahko odzunaj skratka vsepovsod. Popoldan se običajno začne poroka (gostija, ohcet). Svatje se posedejo okrog miz v določenem redu. V središču sedita mladoporočenca, ob njima priči, potem starši in nato ostali sorodniki, na nevestini strani njeni na ženinovi pa njegovi, seveda če je to prostorsko izvedljivo. Po večerji se začne otvoritveni ples, najprej solo za ženina in nevesto. Med plesom se odvijajo številne igre, napitnice, šale in petje.
Stari običaj, ki je popolnoma izginil, da so na nekaterih porokah  fantje ob polnoči prignali kamelo. (ta naj bi povedala, koliko otrok bo imela nevesta, ves ta čas so hodili med svati in pobirali denar, ob koncu so kamelo ubili).
Po končani  ohceti gresta ženin in nevesta na novi skupni dom, navada pa je, da ženin nese nevesto prvič čez prag.
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment